Yrityspäättäjät uskovat generatiivisen tekoälyn kuten ChatGPT:n ja Copilotin mullistavan työn tekemisen tapoja, mutta peräti 84 prosenttia heistä ei vielä tiedä, miten hyödyntää tekoälyä parhaiten.
Vastikään julkaistu Jabran tuottama Working in the age of AI -tutkimus valottaa puheentunnistuksen merkitystä ja kertoo, kuinka työntekijät pääsevät tehokkaammin tekoälyn kelkkaan ääntänsä käyttämällä.
Tekoälyn avulla lisää aikaa luoviin tehtäviin ja itsensä kehittämiseen
Tutkimuksesta käy ilmi, että jopa 39 prosenttia työntekijöistä kokee käyttävänsä liikaa aikaa rutiinitehtäviin, kuten kokousmuistioiden ja sähköpostien kirjoittamiseen tai raporttien ja esitysten laatimiseen. Nämä toistuvat, aikaa vievät työt kuormittavat ja vievät fokusta pois liiketoiminnan kannalta tärkeistä asioista. Samaan aikaan noin puolet työntekijöistä kokee, että heillä ei ole tarpeeksi aikaa työhyvinvoinnista huolehtimiseen, uuden oppimiseen sekä luoviin ja innovoiviin työtehtäviin.
Tekoälyn avulla rutiinitehtäviä voidaan automatisoida, jolloin yrittäjille ja työntekijöille vapautuu aikaa mielekkäämpiin ja tuottavampiin tehtäviin.
Tutkimuksen mukaan yrityspäättäjät haluaisivat käyttää tekoälyn avulla säästynyttä aikaa luoviin projekteihin (35 %), omien taitojen kehittämiseen (34 %) sekä strategisesti tärkeisiin hankkeisiin (27 %).
”Tekoäly mahdollistaa ajankäytön priorisoinnin liiketoiminnan kannalta strategisesti tärkeisiin asioihin rutiineja automatisoimalla. Lisääntynyt vapaus, luovuus ja oppiminen heijastuvat suoraan yrityksen menestykseen”, kertoo Senior Territory Sales Executive Antti Valtonen Jabralta.
Hyödynnä tekoälyä äänellä neljä kertaa nopeammin
Tutkimuksen mukaan työntekijöistä 36 prosenttia käyttää mieluiten puhetta kommunikoidessaan tekoälyn kanssa. Puhuminen tekoälylle on kirjoittamista nopeampaa ja vaatii vähemmän vaivaa. Toisaalta noin joka viides työntekijä kokee tekoälylle puhumisen epämukavaksi ja mieluummin kirjoittaa kehotteet tekoälylle.
“Jos tästä epämukavuuden tunteesta pääsee eroon, pystyy ilmaisemaan itseään tekoälylle luontevammin, rikkaammin ja nopeammin”, sanoo Channel Marketing Manager Jonna Melo da Silva Jabralta.
Puhekomennot ovat jopa nelinkertaisesti kirjoittamista nopeampi tapa kommunikoida tekoälyn kanssa, sillä ihminen puhuu keskimäärin 125–150 sanaa minuutissa mutta kirjoittaa vain 40–50 sanaa.
“Puhuminen ja generatiivisen tekoälyn käyttö sopivatkin hyvin yhteen rutiinien tehokkaassa siirtämisessä tekoälyn tehtäviksi ja työelämän laadun parantamisessa. Esimerkiksi kävelyn aikana voi sparrailla tekoälyn kanssa ja pyytää sitä tekemään keskustelusta muistiinpanot ja yhteenvedon”, Melo da Silva vinkkaa.
Toimiva tekoälyn puheohjaus vaatii erinomaista mikrofonin laatua
Generatiivisen tekoälyn sujuva käyttö puheohjauksella vaatii kuitenkin kuulokemikrofonien laadulta tarkkuutta. Tekoäly voi toimia vain niin hyvin kuin se kuulee. Mikrofonin laatu vaikuttaa ratkaisevasti esimerkiksi automaattisesti tuotettujen kokousmuistioiden tai saneltujen sähköpostien laatuun. Ammattilaistason äänen laatu varmistaa, että tekoäly saa tarvitsemansa tarkan syötteen.
”Mikrofonin suorituskyky on kriittinen tekijä tekoälyn kanssa työskennellessä. Siksi Jabralla panostamme huippuluokan äänentunnistukseen. Tavalliset kuluttajatuotteiden mikrofonit yltävät parhaimmillaan puheentunnistuksessa vain noin 80 prosentin tarkkuuteen. Sen sijaan, ammattikäyttöön suunnitelluilla ja tekoälyn kanssa testatuilla ja sertifioidulla Jabran laitteilla päästään jopa 97 prosentin osumatarkkuuteen”, Valtonen kertoo.
Kun generatiivinen tekoäly tulee vauhdilla osaksi työnteon uusia menetelmiä, puheen avulla ohjattu tekoäly on yksi tärkeä väline tehokkaampaan ja parempaan työelämään. Rutiinien automatisointi säästää työaikaa yrityksen menestyksen kannalta tärkeimpiin tehtäviin.
Great ExpectAItions – Working in the age of AI -raporttia varten tutkittiin 14 eri maassa 6000 työntekijän ja yrityspäättäjän näkemyksiä, kokemuksia ja odotuksia tekoälyn käytölle työssä. Tutustu raporttiin tarkemmin.
Tutustu Jabran ammattilaistason testattuihin ja sertifioituihin ääniratkaisuihin Elisan yritysverkkokaupassa.
Lue myös
Testi: Jabran lisälaitteet sujuvoittavat ja helpottavat hybridityön tekemistä
Testi: Jabra Evolve2 -kuulokkeet sopivat niin etäpalaveriin kuin lenkkipolulle