Yllätykset kuuluvat yrittäjän lomaan – näin hätistät lomastressin ladulta tai rinteestä

Lukuaika < 1 min

Yrittäjä on hiihtolomansa ansainnut, mutta joskus asioita on hoidettava lomaltakin. Varautuminen yllätyksiin vähentää lomastressiä.

1. Älä jätä asioita kellumaan

Tee hyvissä ajoin ennen lomaa lista asioista, joita pitää tehdä ennen lomaa ja mitkä pitää tehdä heti sen jälkeen. Hoida maksuliikenne kuntoon ja tarkasta, että alv-tilitykset, ennakkoverot ja työnantajamaksut ovat hoidossa. Tarvittaessa käytä pari ylimääräistä iltaa pöydän putsaamiseen, sillä ostat itsellesi mielenrauhaa.

2. Luota työntekijöihisi

Jos sinulla on työntekijöitä, delegoi ja jaa vastuuta. Uskalla kokeilla ja anna alaisille lupa tehdä jotain ihan uudella tavalla.

Sopikaa toimintatavoista yllättävien tilanteiden varalta. Miten toimitaan? Kelle soitetaan? Kuka vastaa ongelmatilanteessa mistäkin? Kerro, miten sinut tarvittaessa parhaiten tavoittaa.

3. Jätä lomareissulla koneet kotiin

Kun työkalut eivät ole mukana, niitä ei voi käyttää – harkitse siis reissuun lähtiessä läppärin kotiin jättämistä. Meili puhelimessa on näppärä juttu, mutta katkaise yhteys loman ajaksi.

Sovi ainakin itsesi kanssa, että luet meilit korkeintaan kerran viikossa.

4. Älä sovi pikkujuttuja

Ne kaikki pienet helpot tehtävät, jotka ”hoidan äkkiä”, pilaavat lomasi, koska ne jyskyttävät takaraivossa. Älä sovi tekeväsi niitä.

Laita lomaviesti niin meiliin kuin puhelimeen ja lupaa palata asiaan loman jälkeen – tai jos asia on supertärkeä, pyydä lähettämään tekstiviesti. Jos joku asia on ihan pakko hoitaa, hoida se heti. Se vapauttaa loppuloman taas joutenoloon.

5. Varmista, että pakolliset hommat hoituvat missä vain

Jos nyt kuitenkin on ihan pakko hoitaa asioita lomalla, ne voi hoitaa missä vain. Hyvillä ja edullisilla yhteyksillä sekä moderneilla työkaluilla asiat hoituvat Luostolta tai Lechistä, autiotuvalta tai rinnekahvilasta. Älä siis poistu rakkaittesi luota.

Pakollisten hommien hoitaminen on roaming-hinnoittelun ansiosta kätevää ja edullista myös reissussa. Mutta muista unohtaa hetkeksi työt, ne eivät häviä mihinkään.

Lue myös

5 vinkkiä, miten pyörittää yritystä ilman omaa kiinteää toimistoa

Yrittäjä ei jää yksin Elisan asiakkaana

5G mahdollisti unelmien etätyön Lapissa

Mikä on paras netti mökille? Vinkit kesän etätyöhön