Elisan ja Valtran kehittämä traktorin etäohjausjärjestelmä mahdollistaa traktorin hyödyntämisen pelastus- ja torjuntatehtävissä, jotka ovat liian vaarallisia ihmisen hoidettavaksi.
Elisa ja Valtra ovat aloittaneet 5G-yhteyden kautta etäohjattujen työkoneiden testaamisen ihmiselle vaarallisissa tehtävissä. Yritykset ovat kokeilleet traktoria harjoituksessa, jossa tarttumakouralla varustettu traktori poimi etäohjattuna vaaralliseksi oletetun räjähdepaketin ja kuljetti sen purettavaksi.
”Se onnistui hyvin. 5G-teknologia on poistanut pullonkaulat etäohjausratkaisuilta. Käytännössä rajattoman kapasiteetin ansiosta esimerkiksi videokuvan pakkaamista ei tarvitse edes ajatella”, Valtran strategiasta vastaava johtaja Tommi Malinen sanoo.
Kuljettaja ohjaa traktoria etäyhteyden päästä traktorin ohjaustuolista, jonka komennot välittyivät traktorille Elisan 5G-etäohjausratkaisulla. Etäohjaaja havainnoi ympäristöä ja ohjaa traktoria 360-asteen videokuvan avulla.
Kansainvälisesti traktorivalmistajan ja teleoperaattorin yhteishanke on uraauurtava.
”Elisa on kansainvälisesti arvostettu 5G-ratkaisujen edelläkävijä: teknologia muuttaa maailmaa ja rakennamme Suomelle kestävää digitaalista tulevaisuutta. 5G-liiketoiminta vaatii eri alojen kärkiyritysten yhteistyötä”, Elisan kehitysjohtaja Kimmo Pentikäinen sanoo.
Etäohjattu traktori sopii moneen tehtävään
Elisan ja Valtran toteuttama harjoitus antaa esimakua etäohjatun traktorin eduista.
”Se on omimmillaan ihmiselle vaarallisissa tehtävissä, kuten suurissa metsäpaloissa tai kemiallisten aineiden tulipaloissa”, etäohjausta kehittänyt Valtran tuotepäällikkö Pekka Päivikkö tiivistää.
Traktorin etu on monipuolisuus. Pelastustehtävissä traktoriin voidaan kytkeä paljon erilaisia kauhoja, nostimia ja muita lisälaitteita. Valtra kehittää parhaillaan myös palontorjuntaperäkärryä, jonka letkulaitteiston hydrauliikka ottaa energiansa traktorista.
Vielä muutama vuosi sitten yksin toimiva traktori olisi kuulostanut fiktiolta. 5G-verkon nopeus, laaja kapasiteetti ja lyhyt viive mahdollistavat traktorin turvallisen etäkäytön.
”Kehitys on ollut nopeaa, mutta jo nyt etäkäyttö on mahdollista. 5G-verkkomme laajenee nopeasti, ja jo nyt sen alueella asuu reilusti yli miljoona suomalaista”, Pentikäinen sanoo.
Etäohjaus asennettavissa nopeasti traktoreihin
Elisan ja Valtran rakentama 5G-etäohjausyksikkö voidaan asentaa ja aktivoida helposti lähes jokaiseen, enintään noin 15 vuotta vanhaan Valtran traktoriin. Tulevaisuudessa etäohjattava traktori voikin kasvattaa pelastustoimen joustavuutta ja ketteryyttä.
”Esimerkiksi metsäpaloa voidaan syrjäisemmällä seudulla valjastaa sammuttamaan mikä tahansa traktori, varustaa se nopeasti etäohjauksella ja laittaa vesikärry perään”, Päivikkö sanoo.
Myös pelastuslaitos tai esimerkiksi tehdaspalokunnat voivat hyödyntää traktoria. Etäohjaukseen käytettävä täysin hallintalaittein varustettu tuoli mahdollistaa sen, että traktoria voi ajaa kuka tahansa traktorikortin ajanut henkilö.
”Toisaalta pelastustehtävissä maantieteestä riippumaton etäohjaus mahdollistaisi sen, että sammutustraktoriin erikoistunut henkilökunta voisi olla yhdessä paikassa ja traktori siellä, missä palaa”, Päivikkö näkee.
Mahdollisuuksia on paljon, mutta ennen mahdollista tuotantoa nykyistä prototyyppiä pitää vielä kehittää paljon, Malinen huomauttaa.
”Tekniikkaa pitää vielä hioa pidemmälle, jotta etäohjattavaa traktoria voitaisiin käyttää julkisilla alueilla. Myöskään lainsäädäntö ei vielä tällä hetkellä salli etäohjattavien laitteiden käyttöä teillä tai pelloilla”, Malinen sanoo.
Etäohjattavan traktorin etuna edullinen hinta
Pelastus- ja torjuntatehtävissä tehtävissä traktorin valtti on edullinen hinta. Monet pelastusajoneuvot ovat erikoisajoneuvoina kalliita. Osa niiden tehtävistä voitaisiin toteuttaa etäohjattavalla traktorilla, joka on hinnaltaan paljon edullisempi, on verrattain kestävä ja jonka saatavuus on hyvä.
Valtralle etäohjattava traktori on askel kohti autonomisia eli tekoälyn avulla itse ajavia traktoreita. Rinnalla tarvitaan kuitenkin edelleen ihmisen ajamia traktoreita, sekä etäajettavia malleja näiden väliin. Pelastus- ja raivaustöissä traktoria voitaisiin käyttää autonomisesti, mutta ottaa se tilanteen vaatiessa etäohjaukseen.
”Esimerkiksi itseajaviin autoihin on vielä matkaa, mutta Valtran esimerkki osoittaa, että erilaisia työsuoritteita voidaan jo nyt luotettavasti tehdä etänä. Etäkäyttö yleistyy monissa työtehtävissä”, Pentikäinen kertoo.
Tutustu lisää Elisa Showroomiin!
Lue myös
5G-teknologia antaa yrittäjille uusia mahdollisuuksia
Elisa Showroom näyttää miten 5G-teknologioita voi hyödyntää eri toimialoilla
Elisan tutkimus: Etäohjaus kiinnostaa 5G:hen investoivia yrityksiä Suomessa
5G, tekoäly ja drone tuovat ketteryyttä liikennemäärien laskentaan