Miksi sisäilman laadun mittaukseen kannattaa investoida?

Lukuaika 3 min

Laadukkaalla sisäilmalla voidaan tehostaa kiinteistöjen energiankulutusta, vaikuttaa ennakoivasti korjauskustannuksiin sekä tarjota terveellinen ympäristö, jolla on tutkitusti suora vaikutus ihmisten hyvinvointiin sekä esimerkiksi sairauspoissaolojen määrään. Sisäilman laatua kannattaa mitata ja reagoida poikkeamiin riittävän aikaisessa vaiheessa.

Kiinteistöjen sisäilman laadun reaaliaikaisella mittaamisella on useita liiketoiminnallisia sekä terveyttä lisääviä hyötyjä. Lisäksi mittaus helpottaa kiinteistöjen omistajia vastaamaan lainsäädännön tuleviin vaatimuksiin, kuten Suomen terveydensuojelulain uudistuksiin ja EU:n energiatehokkuusdirektiivin toimeenpanoon.

“Sisäilman laadun mittaaminen, datan kerääminen ja analysointi onnistuu nykyisin helposti uuden Elisan ja Airynin tarjoaman palvelukokonaisuuden avulla, jossa sisäilmanlaatua mittaavat sensorit hyödyntävät Elisan koko maan kattavaa NB-IoT-mobiiliverkkoa ja sensorien tuottama data hallinnoidaan tietoturvallisesti Elisa Business IoT -palvelun avulla,” kertoo Jale Naskali, Elisan IoT-liiketoiminnan Business Manager.

Suomalaisen sisäilman mittaamiseen ja analysointiin keskittyneen Airynin toimitusjohtaja Jarkko Sistonen on omakohtaisesti kokenut, mitä voi tapahtua, jos sisäilman laatua ei mitata.

“Kymmenen vuotta sitten aiemmassa työpaikassa aloin saada vanhassa arvokiinteistössä oireita. Vähitellen oireiden syyksi paljastui työpaikan sisäilma.”

“Kun teetin toimistollamme sisäilmatutkimukset, oma työhuoneeni meni käyttökieltoon 80-kertaisesti raja-arvot ylittävien haitta-ainepitoisuuksien vuoksi. Vähitellen oireita ilmaantui myös muille työntekijöillemme ja loppujen lopuksi jouduimme muuttamaan tiloista pois. Saimme vuokrasopimuksen irtisanottua ja kiinteistön omistaja joutui lopulta saneeraamaan rakennuksen täysin. Mittava saneeraus olisi todennäköisesti voitu välttää sisäilman laatua seuraamalla, jolloin myös havaitut ongelmatkin olisi voitu korjata hallitusti ja ajoissa”, Sistonen kertoo.

Kiinteistön rakenteellisten vaurioiden ennaltaehkäisy onkin yksi tärkeä sisäilman mittaamiseen hyödyistä. Reaaliaikaisen datan avulla voidaan havaita ajoissa esimerkiksi kosteuden tai homeen aiheuttamat ongelmat, jolloin selvitään selvästi pienemmin korjauskustannuksin. Suomessa remontoidaan vuosittain satoja kiinteistöjä sisäilmaongelmien kuten homeen, formaldehydin ja kosteusongelmien takia.

“Ilmanvaihdon, hiilidioksidipitoisuuden ja lämpötilan mittaaminen auttaa kiinteistön omistajaa ja käyttäjää optimoimaan energian käyttöä.”

“Kun sisäilmaolosuhteita ja -laatua seurataan, tilojen lämmitys ja viilennys voidaan säätää energiatehokkaaksi. Tämä on tärkeässä roolissa, kun kiinteistöjen omistajat joutuvat vastaamaan EU:n energiatehokkuusdirektiivin vaatimuksiin”, Sistonen sanoo.

Helppo ja luotettava mittausratkaisu perustuu NB IoT -laitteisiin ja -verkkoon

Airynin Suomessa suunnitellut ja valmistetut sisäilmanlaadun NB IoT -mittarit luottavat sveitsiläisiin ja ruotsalaisiin sensoreihin ja niiden mittaustarkkuus on huippuluokkaa. Airynin aurinkokennolla varustettu multisensori mittaa lämpötilaa, kosteutta, hiilidioksidia (co2), haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (VOC) ja pienhiukkasia.

“Tarkan mittaustuloksen avulla kiinteistöjen omistajat ja käyttäjät voivat löytää mahdollisimman aikaisin mahdolliset sisäilmaongelmat, jotka muun muassa  aiheuttavat terveysvaikutuksia ihmisille”, Sistonen kertoo.

Huippulaadukkaat mittarit eivät yksin riitä, vaan ne tarvitsevat tietoturvallisen ja helppokäyttöisen ratkaisun datan keräämiseen ja analysoimiseen.

Airynin sisäilmanlaatua mittaavien sensoreiden tuottama data välitetään tietoturvallisesti suljetussa Elisan NB IoT -mobiiliverkossa. Eri mittareiden data kerätään, käsitellään ja analysoidaan Elisan Business IoT -palvelussa, josta se välitetään tietoturvallisesti Airynin Suomessa sijaitsevaan palvelinkeskukseen, ja lopulta loppuasiakkaan hallinnoitavaksi Airynin helppokäyttöiseen käyttöliittymään.

“Kun tarjoamme sisäilman laatua koskevan datan asiakkaillamme reaaliaikaisesti ja helppokäyttöisessä muodossa, se auttaa reagoimaan nopeammin ja tarjoaa arvokasta tietoa kiinteistöjen sisäilman laadun oikea-aikaiseksi parantamiseksi, Sistonen kertoo.

Airynin sisäilmanlaatu sensoreita käytetään jo nyt myös hyvin vaativissa kohteissa, kuten sairaaloiden leikkaussaleissa.

Huono sisäilma aiheuttaa Euroopassa jopa 82 miljardin euron kustannukset

Jarkko Sistonen on itse kokenut, mitä työnteko huonossa sisäilmassa merkitsee.

“Huono sisäilma vaikutti selvästi kognitiiviseen suorituskykyyni – en pystynyt keskittymään kunnolla työhön ja päätöksentekoon. Huonolla sisäilmalla on valtavan iso vaikutus hyvinvointiin ja esimerkiksi unen laatuun. Maailmanlaajuisten tutkimusten mukaan jopa 30 prosenttia työpoissaoloista johtuu huonosta sisäilmasta”, Sistonen kertoo.

Sisäilman laadun parantamisella kiinteistöissä on siis iso kansallinen ja taloudellinen merkitys. Euroopan komission arvion mukaan huono sisäilma aiheuttaa 82 miljardin euron vuosittaiset kustannukset terveydenhuollossa ja menetettyinä työpäivinä. Harvardin lääketieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa sairauspoissaolot vähenivät 35 prosenttia, kun sisäilman puhtaus varmistettiin.

Parempi sisäilman laatu vähentää sairastumisia ja poissaoloja, työn tehokkuus paranee ja paine julkiseen terveydenhuoltoon vähenee.

“Ratkaisumme tukee myös parhaillaan valmisteilla olevaa Suomen terveydensuojelulain uudistusta ja sen vaatimuksia. Vuonna 2027 kiinteistöjen omistajilla on velvollisuus taata, että kiinteistön sisäilma alittaa uudet tiukentuvat raja-arvot. Me mahdollistamme, että sisäilman laatua voidaan mitata helpolla tavalla ja varmistaa, että kiinteistöt täyttäisivät terveellisen sisäilman kriteerit”, Sistonen kertoo.

Elisan ja Airynin viime keväänä julkistettu yhteistyö on jo herättänyt kiinnostusta ja palaute ensimmäisiltä asiakkailta on ollut positiivinen.

“Kun kiinteistön sisäilman laadusta alkaa kertyä dataa, se herättää ymmärtämään, mikä kaikki on reaaliaikaisen datan avulla mahdollista”, Sistonen sanoo.

Lue myös:

Seuraa omaisuuttasi tai olosuhteita – näin käytät IoT-dataa

Olosuhteiden IoT-mittaus onnistuu nyt helposti ja nopeasti

Elisan ja Alvan tiivis yhteistyö parantaa vesihuoltopalvelun laatua