Yrityskiinteistön kalliille tietoliikenne-remontille on edullinen ja nopea vaihtoehto. Uusi G.fast-liittymä saa kiinteistön vanhan kupariverkon sykkimään parhaimmillaan valokuidun nopeuksilla.
“Suomessa on paljon ennen vuosituhannen vaihdetta rakennettuja yrityskiinteistöjä, joiden sisäverkkona toimii alunperin lankapuhelinten tarpeisiin rakennettu kuparikaapeliverkko. Olemassa olevaa kupariverkkoa hyödyntäen voimme uuden G.fast-teknologian avulla tarjota vanhoihin kiinteistöihin huippunopean tietoliikenneyhteyden, jonka latausnopeudet vastaavat nykyisiä valokuituverkon nopeuksia. Tämä pidentää kiinteistöjen elinkaarta, ennen kuin niissä on pakko toteuttaa isoja ja kalliita perusparannushankkeita”, tiivistää Senior Business Manager Antti Rajala Elisalta.
Valokuitu G.fastilla, mistä on kyse?
Teknisesti kyse on siitä, että G.fast-teknologian avulla vanhojen kuparikaapeliverkkojen elinikää pidennetään kiihdyttämällä niiden bittivirta valokuidun tasolle. G.fast on uusin ja nopein DSL-standardi, joka korvaa tietoliikenneyhteyksissä aiemman VDSL-tekniikan.
G.fast-liittymän avulla alle 100 metrin pituisissa kuparikaapelissa saadaan jopa 1000 Mbit/s-nopeus.
“Valtaosassa yrityskiinteistöjä kupariverkon pituus on niin lyhyt, että G.fast-liittymällä päästää valokuidun nopeuksiin”, Rajala kertoo.
Valokuituun verrattuna G.fast-liittymällä toteutun laajakaistan nopeus hidastuu mitä pidemmästä kuparikaapeliverkosta on kyse, onneksi vasta parin sadan metrin jälkeen. G.fastin etuna on valokuidun tapaan tasainen nopeus, joka ei laske useammallakaan samanaikaisella käyttäjällä.
Mihin käyttötarkoituksiin nopea G.fast-liittymä sopii?
Nopea laajakaista kupariverkkoa hyödyntäen sopii ennen kaikkea sellaisiin vanhempiin yrityskiinteistöihin, joissa ei ole kattavaa datasisäverkkoa ja joihin on saatavilla valokuituyhteys. Tällöin valokuidun nopeus saadaan ilman erillistä kuituyhteyden rakentamista kiinteistöön.
Kiinteistön nettiyhteyden tason nostaminen valokuidun tasolle auttaa vuokralaisten pitämisessä ja houkuttelemisessa. Se myös pidentää kiinteistön elinkaarta ja on siten yksi digitaalinen keino ekologiseen kiinteistön kehittämiseen.
“Jos kiinteistön sisäverkon uusiminen nopeaksi valokuituverkoksi ei ole ajankohtaista, kannattaa ehdottomasti harkita G.fast-liittymää. Sen avulla kiinteistön käyttäjien verkkoyhteys parannetaan valokuidun tasolle”, Rajala vinkkaa.
Miten vanhaan kiinteistöön saa huippunopean netin?
Käytännössä G.fast-tekniikalla toteutettu valokuitutasoinen kiinteä netti on melko yksinkertainen ratkaisu. Siinä kiinteistön tietoliikennekaappiin asennetaan G.fast-keskitin, johon yhdistetään rakennukseen tuleva valokuitu ja rakennuksen eri kerroksiin kulkevat kuparikaapelit. Kuparikaapelin käyttäjän päähän puhelinpistokkeeseen asennetaan G.fast-modeemi, josta yhteys voidaan jakaa ethernet-kaapelilla käyttäjille esimerkiksi WiFi-reitittimen avulla.
G.fast on yhteensopiva aiemman VDSL-tekniikan kanssa, joten vanhat VDSL-modeemit toimivat edelleen myös G.fast-verkossa, mutta niiden nopeus ei kohoa.
Näin helposti G.fastin avulla vanhoja kuparikaapeleita voidaan hyödyntää uudelleen ja niiden avulla päästään lähes samoihin nopeuksiin kuin rakennuksen kerroksiin kulkevalla valokuidulla päästäisiin.
“Toimitusaika kiinteistöön asennettavalle G.fast-keskittimelle on 4–6 viikkoa. Vanhojen yrityskiinteistöjen omistajat ovatkin olleet todella kiinnostuneita tästä uudesta ratkaisusta”, Rajala kertoo.
Kun yrityskiinteistön omistaja on hankkinut kiinteistöönsä G.fast-ratkaisun, niin toimitilojen vuokralaiset voivat tilata Elisalta nopean G.fast-liittymän helposti ja nopeasti 3–5 vuorokauden toimitusajalla.
Lue lisää:
Kun bitit liikkuvat valon nopeudella, työnteko on sujuvaa
Valokuituverkko voi olla yllättävän lähellä
Miten valita yritykselle paras nettiyhteys
Valokuitu vai kiinteä 5G? Valitse yrityksellesi paras laajakaista