Nopea laajakaista on mahdollista toteuttaa niin valokuidulla kuin 5G-yhteydellä. Mutta mikä yhteys on paras mihinkin tilanteeseen? Lue asiantuntijamme vinkit.
Yritykselle parhaiten sopivan nopean internetyhteyden valinta lähtee liikkeelle tarvekartoituksesta; mikä merkitys nettiyhteydellä on yritystoiminnalle, missä yhteyttä tarvitaan, ketkä sitä käyttävät, mitä nettiyhteydellä tehdään ja millaisia nettiliittymiä eri toimipisteissä on saatavilla.
Kiinteä laajakaista valokuidulla on nopein ja paras vaihtoehto toimistoon
Vanha nyrkkisääntö pätee edelleen. Jos yrityksen toimipisteisiin on saatavilla nopea valokuituyhteys, se kannattaa valita, koska se on nopein ja luotettavin vaihtoehto useimmissa tilanteissa.
Valokuituyhteyden etuna on tasalaatuisuus. Siinä on tarpeeksi tehoa isommankin käyttäjäkunnan tarpeisiin, eikä yhteydessä tapahdu suuria nopeuden vaihteluita tai hidastumisia, vaikka verkkoon olisi yhdistetty useampi laite samaan aikaan.
Nettiliittymän valinnassa kannattaakin heti ensimmäiseksi selvittää, millainen liittymätarjonta yrityksen toimipisteessä on.
Jos yritys toimii esimerkiksi vanhassa rakennuksessa, johon nopeaa valokuitua ei ole saatavilla, kiinteä laajakaista on toteutettu hitaammalla tekniikalla, kuten puhelinverkon kuparikaapeleita pitkin, tai kiinteistön sisäisestä verkosta ei saada irti riittäviä tehoja, niin silloin perinteinen kiinteä laajakaista ei välttämättä olekaan yritykselle sopivin vaihtoehto. Vaihtoehtona on nopea 5G- yhteys reitittimellä ja sen jako langattomasti käyttäjille.
Kiinteä 5G-laajakaista tuo nopean netin edullisesti ja helposti, kun valokuitua ei ole saatavilla
5G-teknologia on mullistanut yritysten laajakaistayhteyksien mahdollisuudet. Kiinteä 5G-laajakaista tarjoaa nopean ja varman vaihtoehdon perinteiselle kiinteälle laajakaistalle, etenkin silloin kun valokuitua ei ole saatavilla.
Kiinteässä 5G-laajakaistassa kiinteistön julkisivuun asennetaan 5G-ulkovastaanotin ja sisätiloihin wifi-sisäreitittimet, jotka yhdessä takaavat nopean ja luotettavan nopean internetyhteyden.
Esimerkiksi teollisuusalueilla on usein järkevämpi valita laajakaista kiinteällä 5G-yhteydellä kuin rakentaa kokonaan uusi valokuituyhteys kiinteistöön.
Nykyään kiinteä 5G-laajakaista kilpailee tosissaan kiinteän laajakaistan kanssa nopeudessa ja tasalaatuisuudessa. Siitä kertoo myös 5G-käyttäjien erittäin korkea asiakastyytyväisyys.
Mikä nettiyhteys sopii parhaiten kotitoimistolle?
Se riippuu kotitoimiston sijainnista. Lähtökohtaisesti kannattaa valita kiinteä laajakaista, jos sellainen on olemassa. Vanhoille omakotialueille valokuituyhteyden vetäminen ei kuitenkaan aina onnistu helposti, jolloin kannattaa tarkistaa alueen 5G-verkon kuuluvuus.
Useissa tapauksissa 5G-verkko ja Elisa 5G Kotinetti tarjoaa nopeamman laajakaistan kuin perinteinen vanhoihin matkapuhelinverkkoihin perustuva kiinteä yhteys. Myös kaupunkien vanhoissa taloissa 5G:n avulla kotitoimistoihin saadaan usein nopeampi ja luotettavampi laajakaista sujuvan etätyön varmistamiseksi.
Milloin kannattaa valita liikkuva 5G-yhteys?
Luonnollisesti silloin, kun työ on liikkuvaa ja töitä tehdään useissa työpisteissä, työmatkoilla tai asiakas- ja myyntitapaamisissa.
Myös liikkuvan yhteyden pitää olla toimintavarma ja tietoturvallinen. Mobiilin 5G-reitittimen avulla nettiyhteys kulkee mukana, eikä tarvitse kirjautua hotellien tai muiden ulkopuolisten verkkoihin. Kun 5G-liittymän käyttäjä siirtyy 5G-verkon ulkopuolelle, yhteys siirtyy automaattisesti nopeaan 4G-verkkoon, jonka kattavuus Suomessa on lähes sataprosenttinen.
Kokonaisuus ratkaisee – muista varayhteys
Yritykselle parhaan laajakaistan valintaa kannattaa lähestyä siitä näkökulmasta, mikä on valinnan suhde siihen arvoon, minkä nettiyhteys yritystoiminnalle tuottaa. Jos yritystoiminta on riippuvaista nettiyhteydestä, sen toimintavarmuus ja yrityksen tietoturva ovat tärkeämpiä kuin pelkkä tekniikkaan tai hintaan tuijottaminen.
Nykyisessä hybridityökulttuurissa kannattaakin rakentaa paketti, joka sisältää erilaisia vaihtoehtoja niin yrityksen toimipisteisiin kuin etätyöpisteisiin. Lisäksi häiriötilanteita varten on suositeltavaa olla varayhteys.
Esimerkiksi sähkökatkoksen aikana kiinteä laajakaista ei toimi, mutta 5G-mobiililaajakaista toimii ainakin niin kauan kuin akuissa riittää virtaa. Tämä voi olla kriittinen tekijä yritystoiminnan kannalta, jos esimerkiksi maksuyhteys ei toimikaan useaan tuntiin.
Kolme askelta itselle parhaan laajakaistan valintaan:
Ota yhteyttä Elisan yrityspalveluun
Joskus pienet yritykset kokevat yksityispuolen tuotteet riittäviksi, mutta yritystuotteet soveltuvat pidemmän päälle paremmin yritystoiminnan ja työympäristön kehittämiseen.
Tee tarvekartoitus Elisan yritysmyyjien kanssa
Kannattaa pohtia, millaista nettiyhteyttä toimistossa tai liiketilassa tarvitaan, kuinka paljon siellä on käyttäjiä vai tarvitaanko nettiyhteyttä etätöissä, työmatkoilla ja myyntitapaamisissa vaiko kaikessa?
Valitse ratkaisu, joka tukee yritystoimintaa
Ratkaisevaa on, mikä merkitys nettiyhteydellä on liiketoiminnalle. Kannattaa siis miettiä, paljonko yritykselle maksaa, jos nettiyhteys ei toimi kunnolla.
Vinkit yrittäjälle antoivat Elisan Senior Business Managerit Antti Rajala ja Velipekka Romppainen.
Tietoliikenneverkkojen abc – mikä nettiyhteys yrittäjälle?
Tilaa tallenne toukokuussa 2022 järjestetystä tietoiskusta, jossa opit tietoliikenneverkkojen perusteknologioista: kuituverkosta ja 5G-mobiiliverkosta. Kuulet myös, millainen nettiyhteys sopii juuri sinun yrityksesi tarpeisiin.
Asiantuntijoina tilaisuudessa ovat Elisan Senior Business Manager Antti Rajala sekä Business Lead Jarkko Similä.
Lue myös
Valokuituverkko voi olla yllättävän lähellä
Kun bitit liikkuvat valon nopeudella, työnteko on sujuvaa