Microsoft Azuren laajaan tuoteperheeseen kuuluu satoja erilaisia pilvipalveluja ja -ratkaisuja. Mitä pilvipalveluihin siirtymiseen tähtäävän yrityksen kannattaa niistä kokeilla? Elisan asiantuntijat listaavat yrityksille hyödyllisimmät Azuren pilvipalvelut. Katso vinkit!
1. Azure Virtual Machines
Virtuaalikonekapasiteetti on yksittäinen Microsoftin Azuren palvelu, joka on helppo hankkia ja on helposti yrityksen tarpeisiin skaalautuva.
“Palvelu on nappivalinta, jos omassa tai toimittajan konesalissa olevia palvelimia haluaa siirtää pilveen”, kertoo Elisan Senior Technical Consultant Mika Vilpo.
Virtuaalikonekapasiteettia otetaan käyttöön esimerkiksi silloin, jos oma konesali kaipaa isompaa remonttia. Tällöin omat palvelimet siirretään toiseen konesaliin pyörimään. Voi myös olla, ettei yritys hanki omaa fyysistä palvelinta lainkaan, ja käyttää vain julkipilven erittäin laajaa palvelinalustavalikoimaa.
”Palvelun suuri etu on, että valinnanvaraa palvelintyypeissä on paljon, ja vain käytetystä ajasta maksetaan”, Elisan Senior Technical Consultant Markus Lintuala kertoo.
Etuna on myös nopea ja joustava skaalautuvuus, minkä johdosta yritys voi testata kehitysympäristöjä kätevästi ja edullisesti.
“Vaikka virtuaalikonekapasiteetti ei ole moderneinta tekemisen mallia, on se hyvä vaihtoehto omalle tai toimittajan konesalille”, Lintuala sanoo.
2. Azure Functions -pilvipalvelu
“Azure Functions on pilvipalvelu, joka on sovelluskehittäjille hyvin moderni tapa tehdä sovelluskehitystä. Jos kehitetään jotain täysin uutta, on se fiksua tehdä pilvinatiiveilla työkaluilla, kuten Azure Functions -työkalulla.
Azure Functions tarjoaa mahdollisuuden keskittyä pelkästään itse sovelluskehitykseen, koska ideana on hyödyntää Microsoftin tarjoamaa valmista ajoalustaa koodille”, kuvailee Lintuala.
Azure Functions on myös kustannustehokas vaihtoehto. Hinnoittelumalli ja käytön helppous takaavat palvelulle varmasti innokkaita käyttäjiä.
“Palvelimen käyttöjärjestelmää tai varusohjelmistoja ei tarvitse itse ylläpitää vaan tarkoituksena on hallita Azuressa vain sen oman sovelluksen koodi. Koodi suoritetaan silloin kun tarvitaan ja vain kyseiseltä ajalta maksetaan”, Lintuala sanoo.
3. Azure App Service -pilvipalvelu
App Services on oivallinen pilvipalvelu yrityksen nettisivujen tekoon ja toimii esimerkiksi WordPressin alustana. Tällöin ylläpitotyötä jää yritykseltä pois ja sivusto skaalautuu tarvittaessa kävijämäärän mukaan.
Yrityksen nettisivut voivat ruuhkautua esimerkiksi kampanjan tai muun ajankohtaisen tapahtuman vuoksi.
“Voimme käytön mukaan kasvattaa kapasiteettia ja tällöin suurempi määrä käyttäjiä pystyy toimimaan sivustolla. Käytön vähentyessä voimme pienentää sitä. Maksamme vain ajossa olevasta kapasiteetista. App Service on palveluna edullinen ja sen kanssa pääsee helposti ja nopeasti liikkeelle”, Lintuala kuvaa.
4. Azure Virtual Desktop
Azuren virtuaalityöpöytää voidaan hyödyntää esimerkiksi silloin, jos yritys käyttää ulkoista konsulttia.
“Jos käytössä on virtuaalityöpöytä, konsultille ei tarvitse antaa fyysistä tietokonetta, vaan hän voi saada Azuren virtuaalityöpöydän, jota käyttää omalta koneeltaan.
Työpöytä on kuitenkin yrityksen ja se sisältää yrityksen sovellukset ja yhteydet. Palvelulla saadaan henkilökohtainen työpöytä käyttöön tarvitulle ajalle”, Lintuala kuvailee.
5. Datan käsittelyn ja koneoppimisen palvelut Azuressa
Tällä hetkellä yrityksissä pinnalla on datan käsittely ja hyödyntäminen.
“Yrityksissä pohditaan, mihin tietoa pitäisi tallentaa ja käyttää. Jotkut hyödyntävät koneoppimista ja tekoälyä”, Lintuala kertoo.
Nämä voivat tuntua yrityksessä aluksi kaukaisilta asioilta, mutta Lintualan mukaan aloittaminen voikin olla yllättävän helppoa.
“Dataa voidaan tallentaa, ja tietokoneiden ja tekoälyn avulla voidaan kehittää ja ennustaa erilaisia asioita. Azurella on runsaasti palveluita datan käsittelyyn ja analysointiin, kuten Azure Synapse ja Azure Machine Learning.”
Pilvi mahdollistaa hyvin kevyen aloittamisen data-analytiikan parissa. Kokeileminen ja testaaminen on helppoa eikä suuria investointeja tarvitse tehdä.
“IT-orientoitunut henkilö voi muutamien viikkojen itsenäisellä omaehtoisella kouluttautumisella omaksua sellaiset kyvyt, että pääsee vauhtiin datan käsittelyn ja koneoppimisen kanssa”, Lintuala vinkkaa.
6. Microsoft Defender for Cloud
Tietoturva on sisäänrakennettuna kaikkiin Azure-tuoteperheen pilvipalveluihin, mutta valikoimasta löytyy myös puhtaasti tietoturvaan keskittyviä tuotteita.
Microsoft Defender for Cloud –palvelu tarjoaa tietoturvanäkymän yrityksen Azure-konfiguraatioihin.
“Vaikka Azuren pilvipalvelut ovat erittäin turvallisia käyttää, täytyy myös käyttäjän tehdä turvallisia ratkaisuja. Microsoft Defender for Cloud auttaa kokonaisuuden hallinnassa ja myös me autamme tässä asiakasta todella paljon”, sanoo Lintuala.
“Yksi yrityksille tärkeä tietoturvaan liittyvä asia on varmuuskopiointi, johon Azuren pilvipalveluista löytyy hyvin kustannustehokkaita ratkaisuja, kuten Azure Backup”, Vilpo kertoo.
7. Azure Logic App
Monissa yrityksissä puhutaan paljon siitä, miten tekemistä saataisiin tehostettua. Toimintojen automatisointi, tapahtui se sitten omalla palvelimella tai pilvessä, kiinnostaa.
“Azuresta löytyy automaatioiden luomiseen erittäin hyviä työkaluja. Integraatioiden tekemiseen Logic App –pilvipalvelu on todella hyvä ja paljon käytetty”, Lintuala sanoo.
“Integraatio voi kuulostaa sanana monimutkaiselta, mutta se on yksinkertaisimmillaan sitä, että jos yritys siirtää vaikkapa palkanlaskenta-aineistoa tilitoimistoon sähköpostitse kerran kuussa, voi siitä automaattitoiminnan avulla tehdä automaation”, Vilpo selventää.
Lintuala nostaa automaatioon liittyen esiin myös low code/no code –tyyppisen tekemisen, mikä viittaa tapaan tehdä sovelluksia ilman, että käyttäjällä olisi koodaustaitoa.
“Helppojen käyttöliittymien avulla voi kuka tahansa osata tehdä integraatioita ja saada aikaan automaatioita.
Lue myös
Azuren tietoturva on omaa konesalia vankemmalla perustalla
Mitä kaikkea Microsoft Azure oikeastaan on?
Case: Azure tarjoaa finanssiyhtiölle ketterän pilviympäristön