Oman unelman toteuttaminen on monen uuden yrittäjän lähtökohta. Kokenut yrittäjä kokosi 5 vinkkiä, joita seuraamalla unelmastaan voi tehdä todellisuutta.
Teksti: Matti Lintulahti
Ajatus yrittämisestä ei ole vain trendikästä, vaan realistinen tulevaisuudenkuva monelle meistä. Työ ja työpaikat muuttuvat jatkuvasti ja yksi 2000-luvun selkeitä trendejä on ollut työn siirtyminen hiljalleen kohti pienempiä yrityksiä.
Tilastokeskuksen ja Suomen Yrittäjien tilastojen mukaan vuosien 2001 ja 2015 välillä työllisten määrä Suomessa on kasvanut noin 70 tuhannella. Muutos ei ole kuitenkaan ollut tasaista. Yli 250 hengen työpaikkojen määrä on tarkastelujaksolla laskenut yhteensä noin 46 tuhannella hengellä, joista peräti 36 tuhatta yli tuhannen hengen suuryrityksistä. Samaan aikaan alle 50 hengen yritysten henkilöstö on kasvanut noin 85 tuhannella.
Haaveen oman yrittäjyydestä ja aivan omasta yrityksestä voi toteuttaa monella eri tavalla. Kokenut yrittäjä Matti Lintulahti kokosi viisi vinkkiä, joita seuraamalla unelmastaan voi tehdä todellisuutta hallitusti.
1. Kokeile yrittäjyyttä helposti
Usein omaa ideaa voi helposti testata palkkatyön ohessa, jos se ei kilpaile työnantajan toiminnan kanssa. Toiminimi on helppo, edullinen ja nopea perustaa liikeidean testaamiseksi tai yksinyrittäjyyden käynnistämiseksi. Myös sopivaan osuuskuntaan liittymällä saa oman unelman käyntiin.
Tietoa yritystoiminnan käynnistämiseksi saa esimerkiksi erilaisilta yrittäjäkursseilta. Suosittelen yrittäjäkurssia jo siinä vaiheessa, kun omat ajatukset yrittäjäjyydestä ovat vasta alkuvaiheessa.
2. Perusta osakeyhtiö jos ajattelet kasvaa
Osakeyhtiön perustaminen on yleisesti kuviteltua helpompaa. Siihen tarvitaan vain 2500 euron alkupääoma ja vähän byrokratiaa. Osakeyhtiö kannattaa perustaa, jos liiketoiminta on vähänkään yksinyrittämistä suurempaa ja tavoitteena on jossain vaiheessa palkata työntekijöitä.
Osakeyhtiö mahdollistaa helpolla tavalla useamman omistajan sekä sijoitusten hankkimisen yritykseen. Lisäksi omistajien vastuu yrityksen veloista rajoittuu ainoastaan heidän sijoittamaansa osakepääoman määrään.
3. Hae rahoitusta käynnistämiseen
Rahoitusta toiminnan käynnistämiseen voi saada hyvin monelta eri taholta. Kaikki kuitenkin vaativat uskottavan liiketoimintasuunnitelman tekemistä. Liiketoimintasuunnitelman tekemiseen on useita hyviä työkaluja, kuten esimerkiksi Oma Yritys-Suomi -palvelu. Kannattaa tarkistaa mahdollisuus saada yrittäjän starttirahaa.
Pankkilainan ja Finnveran lainan yhdistelmä on yleinen tapa saada yrityksen käynnistämiseen alkupääoma. Lisäksi yritykset voivat kerätä rahoitusta joukkorahoituspalvelujen, kuten Mesenaatti ja Invesdor, kautta.
4. Etsi hyviä kumppaneita ja tukea
Yksin kukaan ei yrittäjänä pärjää. Uuden yrittäjän kannattaa liittyä Suomen Yrittäjien jäseneksi, josta saa vinkkejä, oppia ja tukea. Yrittäjät tukevat kollegoitaan yllättävän monella tavoin, joten kannattaa kysyä avoimesti ja rohkeasti apua toisilta yrittäjiltä.
Yrityksen toiminnan pyörittämiseksi tärkeimpiä kumppaneita ovat hyvä sähköinen tilitoimisto ja kaiken oman liiketoiminnan kannalta tärkeän teknisen infrastruktuurin ja palvelun tarjoava kumppani, koska silloin yrittäjälle jää aikaa asiakkaiden hankintaan ja itse yrittämiseen.
5. Kasva ja palkkaa harkiten
Ensimmäisen työntekijän palkkaamista pidetään isona ja riskialttiina askeleena yrityksen kasvattamisessa. Se on kuitenkin paljon puhuttua helpompaa. Ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen ei kuitenkaan kannata rientää suinpäin. Usein kannattaa palkata työntekijä ensin freelancerina tai osa-aikaisena tuntityöntekijänä, ja samalla testata olisiko juuri tästä henkilöstä ensimmäiseksi vakituiseksi työntekijäksi.
Kannattaa myös harkita vuokratyöntekijöitä ja toisia yrityksiä alihankkijan roolissa ennen ensimmäisen vakituisen työntekijän palkkaamista. Kasvussa kannattaa käyttää useita erilaisia ja joustavia tapoja siten, että oma työmäärä pysyy kohtuullisena.
Kirjoittaja on ison pörssiyhtiön palveluksesta irtisanoutunut yrittäjä, joka on perustanut niin oman toiminimen kuin osakeyhtiön, ja hakenut yritystoiminnan käynnistämiseen rahoituksen.
Lue myös
5 tapaa parantaa yrityksesi verkkosivua
Nämä asiat yrittäjän kannattaa laittaa kuntoon