Kun korona iski, toimistokalusteita valmistavassa Selkassa uusi suunta löytyi kotikonttorien kalustamisesta. Uutta nousua tukee 5G:hen perustuva tehdas.
Kuvat: SELKA Oy
Keväällä 2020 konttorikalusteita valmistavassa Selkassa elettiin pelottavia aikoja. Vain vuotta aikaisemmin nykyinen toimitusjohtaja Juha Nevalainen ja muutama muu työntekijä olivat pelastaneet Selkan konkurssilta ostamalla sen. Nyt rytisi taas.
”Kun korona alkoi, kaikki tilaukset menivät alta. Yritykset eivät tienneet, mihin rahaa uskaltaa laittaa”, Nevalainen kertoo.
Selkan asiakkaita olivat suuria toimisto- ja julkitiloja kalustavat yhtiöt. Niiden tilalle tarvittiin muuta. Vain kuukaudessa käynnistettiin Selkastore -verkkokauppa. Se alkoi myydä aiemmin toimistoihin suunniteltuja kalusteita etätyöläisten kasvavalle joukolle.
Ajoitus ei olisi voinut olla parempi. Myynti alkoi kasvaa nopeasti, ja etätyökalusteita tarvitaan edelleen. Tuotepaletin ohessa Selkassa on uudistettu tapa suunnitella ja tuottaa kalusteita tehtaassa Elisan 5G-yhteyksiin nojaavan IT-järjestelmän avulla.
”Olemme aina olleet yritys, joka etsii mieluummin uusia tapoja tehdä kuin luottaa vanhaan”, Nevalainen linjaa.
Kalusteiden valmistajasta etätyön asiantuntijaksi
Samalla kun etätöitä tehtiin enemmän, paljastuivat myös kotitoimistojen puutteet. Töitä tehdään hälyssä ja huonolla ergonomialla. ”Ennen ihmisillä oli yhdistettyjä työ- ja vierashuoneita, mutta nyt sellaisia ei enää juuri ole.”
Etätyöt tehdään olohuoneen sohvalla, ruokapöydän äärellä tai sitten omaa rauhaa haetaan oven takaa makuuhuoneesta. Selkalla nähdään, että pienikokoisia, ergonomiaa parantavia etätyön kalusteita tarvitaan niistä jokaiseen.
”Kalusteen pitää helpottaa työtä, mutta koti on edelleen koti, joten sen pitää olla myös kodinomainen. Periaate onkin, että työajan ulkopuolella työpöytä sopisi vaikkapa ruokapöydän apupöydäksi.”
Aluksi Selkalla myytiin etätyöläisille yksittäisiä kalusteita. Päivästä toiseen käytettävässä kotitoimistossa tarvitaan kuitenkin enemmän, Nevalainen sanoo. Selkassa onkin alettu kehittää paketteja, joihin tuolin ja pöydän lisäksi kuuluvat myös etätyöhön optimoidut valaisimet sekä vastamelukuulokkeet.
”Vuoden aikana olemme muuntuneet toimistokalusteiden valmistajasta etätyön asiantuntijaksi”, Nevalainen sanoo.
5G toi nopean yhteyden helposti
Talvella Selkalla päätettiin uudistaa koko Nastolan tehtaan IT-järjestelmä. Yrityksessä haluttiin luoda kokonaisuus, joka kattaisi kaikki tarpeet, mutta olisi mahdollisimman edullinen ja kevyt. Suunnittelu lähti nopean verkkoyhteyden kartoittamisesta.
”Ensimmäinen ajatus oli valokaapelin rakentaminen. Se olisi kuitenkin vienyt kolme kuukautta ja maksanut yli 10 000 euroa, joten päätimme katsoa myös muita vaihtoehtoja.”
Elisan kanssa sopiva ratkaisu löytyi nopeasti. Mittauksissa selvisi, että 5G-verkko ulottui tehtaalle. Ulkoseinään kiinnitettävän 5G-antennin avulla kuuluvuutta saatiin vielä parannettua.
”Se maksoi satasia ja mikä tärkeintä, näin huippunopea yhteys saatiin meille heti ja ilman raskasta rakentamista.”
Töitä tehdään myös Selkassa paljon etänä – ja kyllä, samalla testataan omia kalusteita. Jokainen työntekijä on varustettu 5G-puhelimella, jotta työ käy sujuvasti.
”Jo nyt yrityksemme työntekijöistä yli 90 prosenttia asuu 5G-verkon peittoalueella. Sitä mukaa kun verkko kehittyy, etätyöt helpottuvat entisestään ja myös tehtaan yhteydet vain paranevat.”
Yhdessä ja erikseen 3D-mallin äärellä
Nopeuden ja varmatoimisuuden ohessa Selkassa arvostetaan 5G:n ominaisuuksista erityisesti lyhyttä latenssia eli viiveettömyyttä. Syy on siinä, että tehtaalla ollaan parhaillaan toteuttamassa tuotannon kokonaisuudistusta, joka nojaa vahvasti digitaalisuuteen.
“Jokaisella työntekijällä tehtaassa on tabletti. Kun tieto liikkuu viiveettömästi, voidaan pilvipalvelussa tehtäviä 3D-mallinnuksia katsoa ja muokata reaaliaikaisesti.”
Kun Selkalla tehdään esimerkiksi uutta pöytämallia, etänä työskentelevä suunnittelija ja tehtaalla oleva hitsari voivat tarkastella omilta näytöiltään samaa 3D-mallia ja keskustella sen valmistamisesta. Tekniikka lisää mahdollisuuksia keskustelulla, mikä puolestaan lisää yhdessä tekemisen tunnetta.
”Ihan konkreettisesti hitsarille on apua esimerkiksi siitä, että käymällä 3D-mallia läpi suunnittelijan kanssa, hän esimerkiksi tietää, mikä sauma jää näkyviin ja mikä ei.”
5G vei omat palvelimet kierrätykseen
Toinen osa Selkan tehtaan IT-järjestelmän uudistamista on tiedostojen hallinta. Hallinta on helppoa, kun niitä ei tarvitse ajatella hallitsevansa.
”Päätimme luopua omista palvelimista kokonaan”, Nevalainen sanoo.
Tilalle tuli moderni pilvipalvelu. Nyt kaikki tiedostot on tallennettu pilveen, mistä niitä voidaan käsitellä itsenäisesti omalla päätelaitteella tai esimerkiksi Teamsin kautta yhdessä oman tiimin kanssa. Yhdistämällä 5G:n ja pilvipalvelun ominaisuudet Selkassa on saavutettu paikkariippumattoman työn malli, joka toimii vaivatta, Nevalainen kertoo.
Hän suosittelee myös muita pk-yrityksiä kokeilemaan rohkeasti ja tarttumaan 5G:n etuihin.
”Nyt on mahdollista rakentaa kevyesti paikkariippumatonta työtä tukeva IT-järjestelmä, joka pitää tiedostot tallessa helposti ja turvallisesti.”
Lue myös
5G mahdollisti unelmien etätyön Lapissa
5G vauhdittaa insinööritoimiston työtä
Näin elisalaiset käyttävät 5G-yhteyttä etätöissä
5G-puhelin tuo tehoa, tietoturvaa ja vetovoimaa