Näin Helsinki hyödyntää paikkatietoa toiminnassaan

Lukuaika 2 min

Paikkatiedon kerääminen ja hyödyntäminen auttaa Helsingin Staraa tehostamaan toimintaansa ja helpottaa investointien tekemistä.

Stara, Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos, seuraa monenlaisten omaisuuserien paikkatietoa. Tämä tehostaa toimintaa, helpottaa investointien tekemistä ja tarkentaa hiilidioksidipäästöjen laskentaa, sanoo Staran kehityspäällikkö Paavo Lehmonen.

Stara on asentanut noin jääkiekon kokoisia, kestäviä IoT-sensoreita muun muassa ajoneuvoihin, vaihtolavoihin, työmaalämmittimiin, puiston penkkeihin ja irtoroskiksiin. Sensoreista saatava paikkatieto kerätään tietoturvallisesti Elisan mobiiliverkon kautta Elisa Business IoT -tiedonkeruualustalle, josta se toimitetaan analysoituna ja käsiteltynä Staran tietovarastoon ja sovelluksiin hyödynnettäväksi.

“Palvelu helpottaa työnjohtajien toimintaa ja säästää paljon omaisuuden etsimisessä. Nyt esimerkiksi tiedämme, missä meidän kaikki 150 vaihtolavaa ovat ja mistä ne löytyvät. Aiemmin saatoimme etsiä kadonneita vaihtolavoja kuukausien ajan. Kun aloimme asentaa IoT-paikantimia vaihtolavoihin, viimeisin vaihtolava löytyi vasta kahden vuoden kuluttua”, Lehmonen kertoo.

Paikkatiedon kerääminen on tehostanut Staran toimintaa monin eri tavoin.

Esimerkki Suomenlinnasta, jossa joka kevät asennetaan kymmeniä puiston penkkejä vierailijoiden käyttöön: “Puiston penkit elävät kesällä omaa elämäänsä ja niitä siirretään paikasta toiseen. Nyt näemme paikannuksen avulla, missä penkit oikeasti ovat. Syksyllä löydämme ne nopeasti talvivarastointia varten, jopa merestä.”

Helsinki Stara

Kuva: Stara/Veikko Somerpuro
Lehmosen mukaan alihankintapalveluissa tavarankuljetusten seuraaminen paikkatiedon avulla tehosti toimintaa 28 prosenttia.

Paikkatieto auttoi varkauksien selvittämisessä

Paikkatieto on auttanut myös varkauksien selvittämisessä. “Meiltä hävisi työmailta työmaalämmittimiä. Päätimme kiinnittää niihin IoT-sensoreita ja luovutimme poliisille rajatun pääsyoikeuden paikannusdataan, jonka avulla poliisi löysi meiltä varastettujen lämmittimien lisäksi paljon muutakin meiltä varastettua omaisuutta.”

IoT-paikantimet auttavat myös Staran toiminnan hiilidioksidipäästöjen laskennassa.

“Kun saamme paikannustiedosta absoluuttisen tarkan liikkumisdatan gps-kilometreinä, pystymme laskemaan ajoneuvojemme käytön hiilidioksidipäästöt tarkemmin kuin perinteisesti ajoneuvokilometrejä tankkausten yhteydessä seuraamalla.”

Stara etsii jatkuvasti uusia kohteita IoT-datan hyödyntämiseen.

“Parhaillaan työn alla on ratkaisu, jolla seurataan rantojen pelastuspostien käyttöä. Tavoitteena on saada automaattinen ilmoitus, kun heittoköysi ja pelastusrengas on otettu pois paikoiltaan ja käytetty. Nyt joudumme käymään säännöllisesti läpi kaikki pelastuspostit, mihin kuluu paljon aikaa”, Lehmonen kertoo.

Nopeita kokeiluja IoT-sensorien hyödyntämiseen

Stara luottaa IoT-hankkeiden kehitystyössä nopeisiin kokeiluihin.

“Teemme kumppanimme Elisan kanssa nopeita kokeiluja ja myös nopeita päätöksiä, jatkammeko kokeilua vai emme. Meillä on yhteisiä sprinttikokouksia, joissa viemme asioita nopeasti eteenpäin, ja säännöllisiä ohjausryhmän tapaamisia, joissa innovoimme ja katsomme kehityssalkun tilanteen”, Lehmonen kertoo yhteistyön mallista.

“Yhteistyö on avointa, läpinäkyvää ja mutkatonta. Elisan asiantuntijaekosysteemi on hyvä, sillä sieltä löydämme yhdessä asiantuntijan asiaan kuin asiaan”, Lehmonen kiittää.

Nopeita kokeiluja tarvitaan, sillä Lehtosen mukaan moni asia on teknisesti suhteellisen yksinkertainen ratkaista, mutta ratkaisun GDPR:n ja vaikutusten arviointi on usein kaikista isoin työ.

“Vaikka seuraamme paikkatiedon avulla omaisuutta emmekä ihmisiä, niin paikantamiseen liittyvät asiat pitää keskustella työntekijöiden kanssa avoimesti ja läpinäkyvästi. Kaikkien pitää tietää, mitä omaisuuseriä seurataan, ettei tule yllätyksiä. Luottamuksen kanssa pitää olla tarkkana, koska tekniset innovaatiot mahdollistavat paljon pidemmälle menevän paikkatiedon keräämisen kuin mitä eettisesti pystymme hyödyntämään”, Lehmonen pohtii.

Tiedon tuottaminen ja datan rikastaminen paikkatiedolla on nyky-yhteiskunnassa tärkeää, sillä se hyödyttää päätöksentekoa.

“Mitä enemmän dataa on käytettävissä, sitä tarkempia vastauksia pystymme antamaan, kun päättäjät kysyvät mihin ja miksi esimerkiksi ajoneuvokalustoa käytämme. Paikkatieto myös tukee investointipäätöksiä ja meidän on helpompi perustella, millaisia investointeja tarvitsemme, kun tiedämme tarkasti, miten kalustoa käytetään.”


Haluatko kuulla enemmän Elisa Business IoT -palvelusta? Ota yhteyttä!


Lue myös:

Hyödynnä IoT-dataa tehokkaasti ja turvallisesti

Näin saat paikannusdatan helposti liiketoiminnan hyödynnettäväksi

Smart Building – älykästä ja ennakoivaa kiinteistönhallintaa S-ryhmässä

iPhone 14 -testi: Mainiot työpuhelimet ovat nyt entistäkin parempia