Tulevaisuuden tehdas on yksi suuri IoT-ratkaisu

Lukuaika 3 min

Digitaalisten innovaatioiden valossa Eurooppa näyttää hyvin lupaavalta, uskoo teollisuusyritysten digitalisaatiota edistävän European 4.0 Transformation Center johtaja Rupert Deger.

Teksti ja kuva: Juho Paavola

Saksan Aacheniin nouseva European 4.0 Transformation Center kokoaa kaiken teollisuusyritysten tarvitseman tiedon ja osaamisen yhdelle alueelle. Digitaalisuus tuo tiedon jatkuvasti saataville ja nopeuttaa teollisuuden suunnittelua sekä tuotantoa, tehdasalueen toimitusjohtaja Rupert Deger sanoo.

Suomen kilpailukyky. Saksan turhan paksu kauppa. Pian kymmenen vuotta täyttävä talouskriisien ketju. Euroopasta on maalattu kuva keppinsä kanssa köpöttelevänä maailman sairaana miehenä. Saksalaisen e.Go -sähköautotehtaan tietohallintojohtaja Rupert Degerin mielestä täysin turhaan.

”Finanssimaailma ja reaalimaailma ovat kaksi täysin eri asiaa. Niin kauan kuin meillä on reaalimaailmassa uusia yhtiöitä, joilla on hyviä ideoita, voimme olla täysin luottavaisia tulevaisuuden suhteen”, Deger sanoo.

Degerin edustama e.Go -tehdas toimii Saksan Aachenissa uudenlaisen tehdaskeskittymän European 4.0 Transformation Centerin (E4TC) alueella, jonka toimitusjohtajana Deger toimii oman työnsä ohessa. Niin autotehtaan kuin koko tehdasalueenkin punaisena lankana on tehdä asiat entistä fiksummin, entistä digitaalisemmin ja entistä tuottavammin.

”Digitaalisten innovaatioiden valossa Eurooppa näyttää hyvin lupaavalta. Puheiden sijaan on kuitenkin keskityttävä tekoihin.”

Uusi ajattelu on avain menestykseen

E4TC on aivan uudenlainen tehdasalue, joka on perustettu RWTH Aachen -yliopiston yhteyteen. Sekä julkisella että yksityisellä rahalla toimiva alue kuuluu yliopiston Smart Logistics -klusteriin.

Rupert Deger
Degerin mukaan Saksassa on pitkät perinteet akateemisen ja yritysmaailman yhdistämisessä, mutta hän haluaa viedä ajatuksen vielä askelta pidemmälle.

”Saksassa on pitkät perinteet akateemisen ja yritysmaailman yhdistämisessä, ja esimerkiksi tekniikan professoreilla on useimmiten toinen, kaupallisemmin painottunut työ Fraunhofer-instituutissa. E4TC:ssä haluamme viedä perinteisen tavan ajatella vielä yhtä askelta pidemmälle”, Deger sanoo.

Deger on itse työskennellyt aikaisemmin sellaisten suuryritysten kuin Business Development Europen, Savi Technologyn ja i2 Technologiesin palveluksessa. Degerin nykyinen yhtiö e.Go kuvaa hyvin ennakkoluulotonta ajattelua, joka kätkeytyy koko E4TC:n taakse.

”Meillä ei ollut minkäänlaista kokemusta autojen rakentamisesta. Se on meille vain etu, koska saatoimme kyseenalaistaa koko tavan tuottaa sähköautoja”, Deger sanoo.

Perinteiset autotehtaat valmistavat rinnakkaismallin polttomoottoriautosta. Koska riittävän suurten akkujen valmistaminen maksaa maltaita, autoista tulee niin kalliita että suuret massat eivät niitä osta. Degerin mielestä vanhat teollisuuden konseptointi-, suunnittelu- ja tuotantotavat onkin kyseenalaistettava: sähköauto ei korvaa polttomoottoriautoja täysin vuosikausiin.

”Meidän automme on pieni kaupunkiauto. Sen tarkoituskaan ei ole kulkea yhdellä latauksella satoja kilometrejä. Koska pieni akku tekee siitä edullisen, perheen kakkosautot sen sijaan voivat pian olla sähköautoja”, Deger sanoo.

Kokeile, erehdy, opi ja onnistu

Erityisen tehdasalueen E4TC:stä tekee painotus digitaalisuuteen. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi e.GO:lla kaikki mahdolliset tehdasympäristössä kuviteltavissa oleva toiminnot tai laitteet ovat yhteydessä toisiinsa. Voisi jopa sanoa, että tehdas on yksi suuri IoT-ratkaisu.

Rupert Deger
Deger uskoo, että  juuri startup-tyyppinen ajattelu voi nostaa eurooppalaisen tuottavuuden aivan uudelle tasolle.

”Käytännössä kaikki saatavissa oleva tieto on jatkuvasti jokaisen työntekijän ulottuvilla. Samalla vanhanaikaiset kansiot ja excelit korvautuvat sovelluksilla, jotka on räätälöity kunkin työtehtävän juuri siinä tarvittavan tiedon mukaan.”

Työn näkökulmasta etu on siinä, että tieto kulkee nopeasti, ja silloin myös suunnitelmia voidaan muuttaa kehitysvaiheessa nopeasti.

Degerin mielestä juuri start up -tyyppinen ajattelu voi nostaa eurooppalaisen tuottavuuden uudelle tasolle.

”Suunnitellaan, kokeillaan, muutetaan ja skaalataan sitten nopeasti.”

Digitaalisuus on työkalu, joka auttaa ajattelemaan ja protoilemaan

Deger ottaa esimerkiksi E4TC:n eduista yhtiönsä sähköauton. e.Go suunnitteli valmistavansa henkilöautoa pienempää sähköajoneuvoa ja teetti samalla alueella sjaitsevassa kumppaniyrityksessä laskelmat sen painosta.

"Digitaalisuus on työkalu, mutta ihmiset hoitavat ajattelun", Deger toteaa.
”Digitaalisuus on työkalu, mutta ihmiset hoitavat ajattelun”, Deger toteaa. Täysin digitaaliseen työmalliin tarvitaan myös aivan uudenlaisia työskentelyn tapoja.

Kävi ilmi, että autosta ei saataisi riittävän kevyttä ajoneuvoluokkaan ilman liian suuria uhrauksia asiakaskokemuksessa.

”Muutimme suuntaa ja päätimme tehdä autosta pienen henkilöauton. Opimme, muutimme ja teimme nopeasti. Kahdessa kuukaudessa meillä olikin valmiina ensimmäiset prototyypit.”

Degerille digitaalisuus on työkalu, mutta ihmiset hoitavat ajattelun. Hän huomauttaakin, että toimiakseen täysin digitaalinen työmalli edellyttää kehitysvaiheessa sitä, että ihmiset ja partneriyritykset sekä esimerkiksi myynnin- ja markkinoinnin ammattilaiset tiloineen sijaitsevat lähellä toisiaan. E4TC kerää kaiken nuoren yrityksen tarvitseman ammattitaidon yhteen paikkaan.

”Kun ennen konsultit menivät yrityksiin, me haluamme että yritykset saapuvat E4TC:hen asiantuntijoiden luokse kasvamaan.”

Elisan tekoäly osana suunnittelua

E4TC on valtava kokonaisuus. Valmistuttuaan kokonaan se työllistää yli 10 000 henkeä. Keskus toimii Saksassa, mutta Deger haluaa ajatella sitä eurooppalaisena toimijana.

”Verrattuna amerikkalaisiin, eurooppalaiset eivät ole mitenkään tyhmempiä tai laiskempia, mutta olemme hajanaisempia. Yhdistämällä voimiamme voimme nostaa myös kilpailukykymme uudelle tasolle.”

Nuoren keskuksen kansainvälisten partneriyritysten määrä kasvaa. Suomesta mukana on Elisa, jonka IoT Smart Factory -ratkaisua e.Go-sähköautotehdas hyödyntää. Ratkaisullaan Elisa tuo tehtaalle ennen kaikkea tekoälyä ja 3D-visualisointia.

”Tekoäly, 3D ja lisätty todellisuus ovat olleet kuumia termejä jo vuosia, mutta valmistavassa teollisuudessa niiden hyötykäyttö on toistaiseksi ollut vähäistä”, Elisan Smart Factory -ratkaisusta vastaava johtaja Kari Terho sanoo.

Elisa IoT Smart Factory -ratkaisussa hyödynnetään tekoälyä optimoimaan yksittäisen tuotantoprosessien laatua ja tehokkuutta. Samalla se tunnistaa tuotannon pullonkauloja.

”Olemme vakuuttuneita siitä, että valmistavan teollisuuden muutos tulee nopeutumaan merkittävästi niin Suomessa kuin koko Euroopassa. Tällä tulee olemaan merkittävä vaikutus meidän kilpailukyvyllemme”, Terho sanoo.

 


Lue lisää Elisan IoT-palveluista.


 

Lue myös

Hydraulivasaroiden valmistus tehostuu IoT:n avulla

IoT muuttaa öljyn kuluerästä omaisuudeksi

NB-IoT tuo sujuvuuden sähkömittarien etäluentaan

5 vinkkiä onnistuneeseen IoT-projektiin