Netti Lite -laajakaistan ohjeet
Lue ohjeita Elisa Netti Lite -laajakaistan käyttöön ja asennukseen.
Lue ohjeita Elisa Netti Lite -laajakaistan käyttöön ja asennukseen.
Yleisimpiä syitä laajakaistayhteyden hitauteen ja pätkimiseen ovat:
Lue lisää yleisimmistä syistä laajakaistayhteyden ohjelmiin ja katso liittymäkohtaiset ohjeet:
Lue myös vinkit langattoman verkon (WLAN tai WiFi) käyttämiseen ja yleisimpiin ongelmatilanteisiin.
Jos verkkopääte ei toimi ukkosmyrskyn jälkeen, tarkista nämä:
Huom. Verkkopäätteiden laitetakuut eivät korvaa ukkosvikoja.
Katso myös vinkkejä, joilla voit suojata laitteesi myrskyn ja ukkosten tuhoilta.
Suosittelemme, että lisäät kiinteille datayhteyksille (esim. Elisa Netti Lite, Yritysverkko) vikatilanteiden yhteyshenkilön ja pidät hänen yhteystietonsa ajan tasalla. Yhteyshenkilön tulee työskennellä kyseisessä toimipisteessä, jotta hän on käytettävissä esimerkiksi asentajien yhteyshenkilönä.Näin Elisan viankorjauksella on vikatilanteissa nopeasti tiedossa oikea yhteyshenkilö, joten vian korjaus helpottuu ja nopeutuu.
Vikatilanteiden yhteyshenkilö on liittymäkohtainen.
Saat päivitettyä vikatilanteiden yhteyshenkilön yksittäiselle liittymälle OmaElisa Classicissa
Asunnon ja puhelinkeskuksen välisen kuparikaapelin pituus vaikuttaa yhteysnopeuteen. Mitä pidempi kaapeli, sitä hitaampi yhteysnopeus on saatavilla. Myös kuparikaapelin kunto vaikuttaa yhteyden nopeuteen ja laatuun. Huonokuntoisen kuparin kautta kulkevassa yhteydessä häiriöt ovat todennäköisempiä.
Pitkä puhelinjohto voi saada liittymän voi toimimaan hitaasti tai se voi pätkiä. Mitä pidempi puhelinjohto on, sitä enemmän signaali vaimenee ja liittymä on alttiimpi häiriöille. Siksi suosittelemme käyttämään mahdollisimman lyhyttä puhelinjohtoa seinäpistorasian ja modeemin välillä (max. 2 m).
Kytke modeemi puhelinpistorasiaan pakkauksen mukana tulleella johdolla ilman jatkojohtoa. Jos puhelinpistorasia on kaukana tietokoneen sijoituspaikasta, suosittelemme käyttämään modeemin ja tietokoneen välille pidempää ethernet-kaapelia. Ethernet-kaapeli voi olla hyvinkin pitkä ennen, kuin signaali vaimenee niin, että liittymässä ilmenee ongelmia.
Tässä pari vinkkiä, jos joudut vaihtamaan reitittimesi uuteen:
Liittymän nopeudella tarkoitetaan nopeutta, jolla saat siirrettyä tietoa verkossa. Mitä nopeampi liittymä, sitä nopeammin saat esimerkiksi ladattua tai lähetettyä isoja tiedostoja, kuten valokuvia tai videoita.
Liittymän nopeus ilmoitetaan mega- tai kilobitteinä sekunnissa. Esimerkiksi 100 Mbit/s / 25 Mbit/s -liittymässä ensimmäinen luku kertoo liittymän latausnopeuden verkosta tietokoneelle ja jälkimmäinen luku lähetysnopeuden tietokoneelta verkkoon.
Käytännössä koettuun nopeuteen vaikuttavat verkon lisäksi myös useat Elisan vaikutuspiirin ulkopuolella olevat asiat, kuten
Laajakaistaliittymän voi irtisanoa OmaElisa Classicissa.
Laajakaistan irtisanomisessa on 1 kuukauden irtisanomisaika. Jos irtisanot sopimuksen helmikuussa, veloitetaan sopimuksesta irtisanomisajan kuukausimaksu maaliskuulta. Mikäli maalis-huhtikuun lasku on kuitenkin ehtinyt tulostua, huomioidaan liikaa laskutettu huhtikuun veloitus automaattisesti seuraavalla laskulla.
Huom. Jos liittymälläsi on määräaikainen sopimus, ei sopimuksen päättäminen kesken sopimuskauden ole mahdollista.
Olemme koonneet yhdelle sivulle vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin Elisan laajakaistan tilaamisesta ja toimituksesta.
Laajakaista: 4G/5G - Tietoa 4G/5G-liittymästä sekä ohjeet asentamiseen.
Laajakaista: VDSL - Tietoa VDSL-liittymästä sekä ohjeet asentamiseen.
Laajakaista: Kuitu - Tietoa Kuitu-liittymästä sekä ohjeet asentamiseen.
Laajakaista: Kaapelimodeemi - Tietoa Kaapelimodeemi-liittymästä sekä asentamiseen.
Laajakaista G.Fast -liittymä - Tietoa Laajakaista G.Fast -liittymästä sekä ohjeet asentamiseen.
Jos olet saanut päätelaitteesi Elisalta, laitteessa on oletusarvoisesti oikeat asetukset, eikä niitä tarvitse muuttaa. WLAN-verkon nimi eli SSID ja salasana eli salausavain ja WPA2-PSK Key löytyvät laitteen pohjassa olevasta tarrasta.
Tämä johtuu siitä, että lankapuhelin sekä VDSL-tekniikka käyttävät fyysisesti samaa linjaa. Voit ratkaista ongelman hankkimalla lankapuhelimen ja puhelinpistorasian väliin häiriösuodattimen. Modeemin mukana tulee yleensä yksi häiriösuodatin.
Voit myös ostaa häiriösuodattimia Elisan myymälästä tai tietotekniikkaa myyvistä liikkeistä. Mikäli haluat käyttää useampia lankapuhelimia tai muita analogisia laitteita kuten faksia, tarvitset jokaiseen pistorasiaan oman häiriösuodattimen.
Suosittelemme, että kytket laajakaistan eri puhelinkaapeliparille kuin hälytysjärjestelmän. Näin voit minimoida laajakaistaliittymän aiheuttamat mahdolliset häiriöt hälytysjärjestelmälle ja päinvastoin.
Laajakaistayhteys voi toimia kaikissa tai vain osassa puhelinpistorasioista. Tämä riippuu siitä, kuinka rasiat on kytketty talon sisäverkkoon rakennusvaiheessa. Sisäverkkotöitä saatetaan tarvita, jos haluat ottaa uusia rasioita käyttöön.
Normaalisti yhdessä asunnossa tai pienessä toimitilassa kaikki pistorasiat ovat samassa verkossa. Jos esimerkiksi käytössä on kaksi tai useampia lankapuhelinlinjoja, toimii Elisa Netti Lite -liittymä vain yhden linjan pistorasioissa.
Voit kytkeä yhteen VDSL-linjaan ainoastaan yhden modeemin. Pystyt kuitenkin jakamaan yhteyden huoneistossa modeemin langattomalla WLAN-yhteydellä tai modeemiin kytketyillä verkkokaapeleilla.